Als nabestaande heeft u de vrijheid om de uitvaart een persoonlijk karakter te geven. Door het verdriet, onwetendheid of andere zaken lukt dat helaas niet altijd. Daardoor kan de uitvaart verworden tot een afstandelijk en kil afscheid. Uitvaartzorg Haren helpt u om zelf de regie in handen te houden.


Voor de nabestaanden is het belangrijk dat de afscheidsplechtigheid volgens eigen wensen wordt ingevuld en dat die in lijn is met de manier van leven van de overledene. De ervaring leert dat een uitvaart die naar tevredenheid is uitgevoerd, helpt bij het verwerken van het verdriet.

Uitvaartzorg Haren regisseert samen met de familie de afscheidsdienst. Wij combineren op deze manier de levensstijl van de overledene en de familiewensen met vakbekwaamheid. Bij het plannen van de uitvaart heeft u steeds te maken met dezelfde persoon; een vertrouwd gezicht waarbij u altijd terecht kunt met vragen. Begripvol en vakbekwaam.

Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes. Op de achtergrond hebben wij daarin een leidende en ondersteunende rol. U bepaalt de vorm van de uitvaart, wij regelen het voor u.

Tevreden zijn we pas als u dat bent

De opbaring

Het opbaren is voor veel mensen waardevol, omdat het de gelegenheid geeft om de overledene voor het laatst te zien. Ook voor kinderen, die er vaak heel gewoon mee omgaan. U kunt kiezen voor het opbaren met een koeling of zonder een koeling. Het opbaren kan vervolgens thuis in een huiselijke sfeer of bijvoorbeeld in een aula of rouwcentrum.

Bij een opbaring zonder koeling (lichte balseming), is het mogelijk afscheid te nemen in een fijne warme omgeving bij normale kamertemperatuur. Dus zonder het hinderlijke gebrom van een airco en bed- of kistkoeling. De kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een opbaring in een plaatselijke aula.

Thanatopraxie

Het zien van een overledene is belangrijk voor het rouwproces en de herinnering aan uw dierbare. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming en zorgt ervoor dat de overledene weer een natuurlijke kleur en uitstraling krijgt. Dit kan helpen bij de verwerking van het verdriet. De kans om op de dag van de uitvaart een zichtbaar afscheid mogelijk te maken, is aanzienlijk groter met een lichte balseming dan bij een opbaring met koeling. Daarnaast heeft het als grote voordeel dat u zelf de plaats én de houding kunt kiezen waarin u uw dierbare opgebaard wilt hebben. De behandeling kan door ons eenvoudig thuis gedaan worden.

De kist

Vaak wordt samen met de familie een kist uitgezocht. Ons fotoboek laat u een ruime keuze zien. U kunt kiezen uit de meest uiteenlopende soorten hout, van spaanplaat tot massief eiken of van wilgentenen tot naaldhout. Gaat uw voorkeur uit naar een bijzonder model of een andere kleur, dan is ook dat geen probleem. Wij kunnen elk gewenst model, van elke leverancier, veelal binnen 48 uur leveren. In het menu (uitvaartkisten en waden) vindt u foto's van de meest gevraagde uitvaartkisten.

Een lijkwade

De lijkwade is een doek geweven van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld katoen, linnen of wol. De overledene wordt dan opgebaard op een plank met opstaande randen. Een lijkwade kan bij zowel begrafenissen als crematies worden gebruikt.

Het vervoer

Uitvaartzorg Haren maakt gebruik van verschillende typen rouwauto’s in de kleuren zwart en zilvergrijs. Wilt u echter gebruik maken van een ander type rouwvervoer, zoals bijvoorbeeld een koets, een motor met zijspan, bus of een truck of loopkoets, dan kunnen we deze veelal ook voor u verzorgen.

Het rouwdrukwerk

U heeft bij ons een ruime keuze in rouwdrukwerk. Hierbij gaat het niet alleen om rouwbrieven, maar ook dankbetuigingen, kaartjes ter nagedachtenis en liturgieën. Ook een eigen inbreng door middel van een tekening of een foto is mogelijk. Het rouwdrukwerk wordt over het algemeen binnen ons eigen bedrijf verzorgd.

De muziek

Afscheid nemen van een dierbare verdient gepaste muzikale begeleiding. Tijdens de uitvaartplechtigheid kunt u dan ook kiezen voor het ten gehore brengen van diverse muziekuitingen. Het beluisteren van enkele muziekstukken vanuit het muziekboek of Youtube is het meest gebruikelijk, maar er valt ook te denken aan het bespelen van een muziekinstrument of een live zanger(es). Muziek vertelt, beweegt en troost waar woorden tekortschieten. Het roept emoties op en haalt dierbare herinneringen boven. Voor muziek in de crematoria Assen, Groningen en Eelderwolde, kunt u de muziekboeken raadplegen welke u terug kunt vinden onder het kopje 'De Uitvaart'.

Een funerair spreker

Wanneer nabestaanden het emotioneel te zwaar vinden om tijdens de uitvaartplechtigheid te spreken, kan worden gekozen voor het uitspreken van een in memoriam of een gedicht door een funerair spreker. Marga Geersing spreekster bij uitvaarten is onze vaste spreekster. Indien gewenst kan dit ook door iemand anders of door bijvoorbeeld mensen van de stichting Humanistische uitvaart begeleiding worden verzorgd.

Bloemen

Met bloemen maakt u het afscheid nog persoonlijker. Bloemen in uw lievelingskleur of die van de overledene, boeketten van bloemen uit uw eigen tuin, maar ook het breekbare wit van een grote bos rozen of lelies zorgen voor een liefdevolle persoonlijke glans. Wij hebben contacten met verschillende bloemisterijen, maar zelf samenstellen kan natuurlijk ook.

De condoleance

Er zijn verschillende mogelijkheden en momenten voor het condoleren van de nabestaanden. Dit kan bijvoorbeeld voor of na de plechtigheid. Vaak is er op dat moment ook een consumptie voor de belangstellenden, zoals koffie of thee. Omdat de mogelijkheden zo divers zijn en zo persoonlijk kunnen worden ingevuld, vormt dit een belangrijk punt in het gesprek met de uitvaartondernemer.